Faaliyet Konuları

Ülkemizde Serbest Bölgeler temel olarak ihracata dayalı yatırım ve üretimi teşvik etmek amacıyla 1987 yılından bu yana faaliyette bulunmaktadır. Bu nedenle Bölgede yer almak isteyen firmaların öncelikli olarak ihracata dayalı yatım ve üretim yapmaları gerekmektedir.

ALIM – SATIM: Ticareti yapılan malların alım-satımı, depolanması, etiketlenmesi, ambalajlanması ve sergilenmesi yapılabilir.

ÜRETİM: Üretilen malın yanı sıra, bu malın üretiminde kullanılan ham madde ve ara maddelerin alım-satımı, depolanması, markalanması, ambalajlanması, etiketlenmesi, sergilenmesi ve bakım-onarımı yapılabilir.

BASİT İŞLEM VE ELLEÇLEME:

BANKACILIK – SİGORTACILIK:

MONTAJ / DEMONTAJ: Bölge içerisinde üretilen veya ihraç edilecek malların montaj veya demontajı yapılabilir.

BAKIM / ONARIM: Yukarıda belirtilen malların bakım-onarımı yapılabilir.

SERBEST BÖLGELER

Genel olarak serbest bölgeler; ülkede geçerli ticari, mali ve iktisadi alanlara ilişkin hukuki ve idari düzenlemelerin uygulanmadığı veya kısmen uygulandığı, sınai ve ticari faaliyetler için daha geniş teşviklerin tanındığı ve fiziki olarak ülke sınırları içerisinde olmasına karşın diğer kısımlarından ayrılan, gümrük hattı dışında sayılan yerler olarak nitelendirebiliriz.

İhracat için yatırım ve üretimi artırmak, yabancı sermaye ve teknoloji girişini hızlandırmak ekonominin girdi ihtiyacını ucuz ve düzenli bir şekilde temin etmek, dış finansman ve ticaret imkanlarından daha fazla yararlanmak üzere hazırlanan 3218 sayılı Serbest Bölgeler Kanunu’nun 1985 yılında yürürlüğe girmesiyle ülkemizde serbest bölge uygulamaları başladı.

Ülkemizde Serbest Bölgelerinin Kuruluş Amacı;

İhracata yönelik yatırım ve üretimi teşvik etmek,

Doğrudan yabancı yatırımları ve teknoloji girişini hızlandırmak,

İşletmeleri ihracata yönlendirmek,

Uluslararası ticareti geliştirmek.